Maren (Petersen) Matthiesen (1891-1920) Tilbage

Født: den 3. november 1891 - død 1920.

Datter af: ???

Gift med Matthias Ludvig Matthiesen

Børn:

Jørgen Matthiesen (Jønne) (1.juni 1912 - 31. maj 1999)

Hanne Kjestine Gaarde ( Didde) ( 19?? - 200?)

Helene Matthiesen (1915 - 1916)

Christian Matthiesen (Kedde) (1917 - 1924)


Uddrag af min fars erindringer som han nedskrev i 1988

-Mor var jo kun ung da hun kom til os, og så var hun fra Danmark, det var nye forhold at komme ind til, men hun klarede sig godt. Hun havde tjenestepige til hjælp.

Far og mor blev gift den 13. januar 1911.- De fig 4 børn: Mig ,(Jørgen) Didde, Helene og Christian. Helene døde i 1915 og Christian i 1924, han var født i 1917.

De levede i ro i nogle år, så kom krigen i 1914, far blev først indkaldt i 1915. (Maren skrev en del breve til Matthias da han var soldat, de kan ses her.)

-Mor og Bedste (Jørgen) enedes godt, jeg har aldrig hørt de har snerret af hinanden, de forstod at snakke sammen. Mor havde det også godt med pigerne. Mor kom til Tyskland den 1.maj 1909 kan jeg se af hendes Diensrbuch - en slags skudsmålsbog - det jeg ved er at hun har tjent ved en sognerådsformand på Fyn, Rasmus Hansen hed han. - De satte stor pris på mor, de har også besøgt os i Hellevad.

Han kom altid med hestekøretøj og hentede os ved færgen i Strib, og ligeså kørte os til færgen, når vi skulle hjem igen. Når vi var derovre på besøg, blev der købt ind af mangelvarer, sådan hvad vi kunne slippe igennem tolden med.

Maren og Matthias
- Så kom krigen i 1914 og far blev indkaldt i 1915. - Mandlig hjælp var ikke til at få fat i, så Bedste, ( jørgen) der passede gården, fik tildelt 2 russiske krigsfanger. Dem var han godt hjulpet med, selvom de ikke forstod hinandens sprog. Når far kom hjem på orlov, snakkede han tysk til dem.

De var godt tilfredse, Bedste (Jørgen) behandlede dem ordentlig, og de spiste sammen med os andre, som ellers var forbudt.

- Far blev såret i venstre arm, og kom på sygehuset i Rendsborg, - jeg kan huske vi var med mor nede og besøge ham, han havde meget ondt i armen. Han blev så senere flyttet til Flensborg, det var jo ikke så langt hjemmefra..

- så kom afstemningen i 1919. Det var øsende regnvejr hele dagen. Far, mor og Bedste var kørende til Hellevad til afstemning. - Det var den 10. februar. Det var en meget stor dag, navnlig for de ældre. - Vi havde fået en flagstang. Det var en stor begivenhed ar kunne hejse flaget.

-Vejret på afstemningsdagen var medvirkende til at mor blev syg. - Hun fik en slem tuberkulose, og blev aldrig rask igen. - Hun blev indlagt på Spangsbjerg hospital ved Esbjerg. -

(Maren Skrev en del breve, da hun lå på Spangsbjerg, dem kan du læse her..)

Jeg mener hun var indlagt 2 gange og hun lå bagefter længe syg hjemme, og døde så da vi var flyttet ned på den store gård i Landeby i 1920.

- Det var meget trist og vi savnede hende meget allesammen. Der blev så tomt da hun var væk.........

.....citat slut....................................

Christian, Jørgen og Ditte...